Wędzenie kurczaka/udek3 etapy:
1. przygotowanie wywaru
Gotujemy 4 litry wody bez soli, po zagotowaniu i lekkim ostudzeniu dodajemy:
• 4 marchewki
• 2-3 pietruszki / korzeń/
• 2-3 pory, pół selera
Wkładamy warzywa do gorącej wody i wkładamy kawałki kurczaka/ udka i parzymy pilnując aby się nie gotowały przez 40 minut!
• przekładamy do solanki
2. przygotowanie solanki
• 4 litry wody gorąca i dodajemy 400g soli kuchennej oraz dodajemy:
: 4 ziarnka jałowca, 4-6 ziarnka pieprzu, 4 ząbki czosnku, 2-3 listki laurowe, 3-5 ziarnka ziela angielskiego
• przekładamy same kawałki kurczaka do ciepłej zalewy i odstawiamy do rana 6-8 godzin
• obciekanie ok. 3 godzin
3. wędzenie
• obsuszamy w wygrzanej wędzarni ok. 1 godziny wraz z innym mięsem
• wędzimy ok. 3-4 godziny w temp. ok. 55 st. C / dla chrupkiej skórki można na 10 min. podnieść temp. do 60-70 st. C.