WĘDZONKI 2015-szynka, schab, boczek, żeberka, rolada z boczku - Wędzarnia | Budowa wędzarni | Gril murowany l Działka :: Władysławowo

Szukaj
Przejdź do treści

Menu główne:

WĘDZONKI 2015-szynka, schab, boczek, żeberka, rolada z boczku

WĘDZONKI
Wędzonki - solanka z mieszanki ziół " Sekret Dziadka Feliksa "
11 grudnia 2015r.
Mięso "zakończyło kąpiel w solance". Po 10 dniach peklowania na mokro moje mięso powędrowało do siatek i obecnie obcieka
w komorze wędzarni. Opis przygotowania solanki i peklowania na samym dole.
Tym razem przygotowałem łącznie 10kg mięsa na wędzonki i wszystkie ok. kilograma razy dwa. Na tegoroczne Święta moje wędzonki to : szynka / 3szt./, schab / 2szt./, boczek/ płat-2szt./, rolada z boczku /1szt./, żeberka/ 2 szt./.
Poniżej pierwsza galeria wkładania mięsa do siatek. Boczek w płatach i żeberka nie wkładałem do siatek, tylko zawieszę na hakach. Wędzonki znajdują się w komorze wędzarni i do jutra rana obciekają. Piec wyczyszczony i załadowany drewnem i jutro
najlepsza i naprzyjemniejsza część - wędzenie :)) >> start o 8.00 będzie relacja....
Wędzonki na Święta gotowe!
12 grudnia 2015r.
Zgodnie z obietnicą przedstawiam relację z finału, czyli wędzenia i gotowch wędzonek na święta. Na działkę przyjechałem o godz. 9.00. Pogoda ekstra, choć wiaterek dawał się we znaki. Temperatura 4.5 stopnia ale jak wspomniałem wiatr powodował,
że odczuwało się niższą temperaturę. Szybko postanowiłem rozpalić piec i nagrzać komorę wędzarni. Wyjąłem z komory mięso, które od wczoraj wisiało i obciekało.
Rozpaliłem piec i już po 15 minutach ogień hulał w piecu i komora się nagrzewała. Rozpaliłem w fajerce ogień w grillu i tam powiesiłem część wędzonek. Wiatr tym razem nie był sprzymierzeńcem. Kłopot polegał na tym, iż ciągle zmieniał kierunek.
Pogoda od 11-ej też zrobiła się w kratkę. Raz słońce i za chwilę lekki deszczyk.
Zabawa w utrzymaniu właściwej temperatury w komorze trwała cały czas od momentu rozpoczęcia wędzenia.
Warunki atmosferyczne nie były najlepsze, ten wiatr i duża wilgotność powietrza spowodował, że musiałem przedłużyć czas wędzenia. Przewidując to postanowiłem zorganizować oświetlenie i dobrze zrobiłem. Bo już o 16-ej zrobiło się prawie całkiem ciemno ale już byłem na etapie parzenia. Żałuję, że sesja gotowych wędzonek wypadła już prawie w zupełnej ciemności ale mój smartfon Xperia chyba sprawdził się i fotki wyszły dobrze. Poniżej fotogaleria całego mojego dnia na działce i moje świąteczne wędzonki. Zdjęcia po powiększeniu zawierają szczegółowe opisy.
Degustacja wędzonek-13 grudnia 2015r.
Dzisiaj najprzyjemniejszy przynajmiej dla podniebienia moment. Kosztowanie wędzonek! Po przekrojeniu, co zawsze robię na drugi dzień wędzonki ukazały się w całej okazałości. Kolor wspaniały, smak, wierzcie na słowo WYŚMIEMITY! Jak wcześniej pisałem, tym razem postanowiłem wszystkie wędzonki tylko sparzyć przez 10 minut. Zrobiłem to świadomie, ponieważ część wędzonek pojedzie do rodziny a 2 / szynka i schab dla sąsiada/ i bywa tak, że niektórzy wolą wędzone-surowe a inni wędzone-gotowane. Był to dobry pomysł. Smakując każdy rodzaj stwierdziłem, że ta mieszanka ziół to rewelacja. Po drugie pomimo, że wędzonki zostały tylko sparzone są miękie i soczyste. Zdziwiło mnie tylko, że słabo czuć czosnek - ja uwielbiam wędzonki z wyraźną nutą czosnkową / często rodzina mi zarzucała/, dałem 2 główki a tu słabo. Wiem, że inni będą zadowoleni. Efekt tylko sparzenia widać wyraźnie na przekrojonych wędzonkach, obrzeże ma inny kolor a środek inny. Środek można rzec jest wędzony-surowy. To daje możliwość innym na jeszcze podgotowanie ok. 40 minut i cała szynka będzie miała jednolity kolor i będzie wędzona-gotowana. Jak kto woli i lubi. Na samym dole zamieściłem sposób przygotowania solanki z tej mieszanki ziół, o której wspominam powyżej.
Zdjęcia po powiększeniu zawierają szczegółowe opisy.
Pozdrawiam i życzę smacznych świątecznych wędzonek.
Przygotowanie solanki na bazie ziół " Sekret Dziadka Feliksa "
Rzadko zdarza mi się bezpośrednio reklamować gotowe wyroby, jednak tym razem postanowiłem odstąpić od reguły, ponieważ sam wypróbowałem i weryfikacja wypadła pomyślnie. Jeżeli coś jest dobre należy to polecić. Nie jestem w żaden sposób związany z firmą BIOWIN. Często odwiedzam dział winiarstwa w jednym z marketów i tam długo oglądam wszystkie produkty związane z produkcją wina ale również asortyment związany z wędzarnictwem. Trafiłem na zestaw mieszanki ziół "Sekret Dziadka Feliksa" - przestudiowałem skład i uznałem, że warto spróbować. Ryzyko opłaciło się. Brawo dla zielarza i autora takiej mieszanki i firmy producenta - nadaje się idealnie do przygotowania wędzonek. Taka torebka wystarcza na 10kg mięsa. Jedyny mankament to fakt, że w instrucji na torebce zaleca się zmielić w moździerzu zioła na pył - NIE RÓBCIE TEGO!
Teraz sposób przygotowania solanki i mięsa:
Bez względu na ilość dni peklowania całe mięso po włożeniu do gara należy dokładnie posypać połową torebki, tak aby wszystkie kawałki były dokładnie oprószone / ja zużyłem 2- jedną posypałem, drugą do solanki/ a druga połowę zatrzymać do przygotowania solanki. Tak zasypane mięso zostawiamy na min. 12 godzin w chłodnym i ciemnym miejscu / temp. do 8 stopni C. W tym czasie z drugiej połowy torebki przygotowujemy solankę. W moim przypadku miałem 10kg mięsa. Do 5 litrów przegotowanej i wystudzonej / tylko lekko ciepła/ wody dodajemy pozostałą część mieszanki ziół / odstawiamy w chłodne miejsce na min 12 godzin - mięso na sucho przechodzi ziołami/. Do przegotowanej i schłodzonej wody / w moim przypadku 10kg mięsa i 350g peklosoli - 10 dni peklowanie/ dodajemy 20 ząbków czosnku. Ja dodałem 10 przekrojonych na pół ząbków czosnku od razu przy oprószaniu mięsa ziołami. Następnego dnia mięso zalewamy solanką do której dodaliśmy pozostałą część ziół i 20 przekrojonych ząbków czosnku - odstawiamy na określoną ilość dni w chłodne miejsce. Temperatura maksymalnie do 6-8 stopni C. Co drugi dzień mięso przewracamy. Pamiętajcie, mięso musi być całe przykryte solanką i ciasno ułożone w naczyniu. Ja na górę kładę talerz i na niego ciężki kamień. Talerz i kamień należy koniecznie sparzyć - muszą być czyste i pozbawione bakterii.
Pozdrawiam i życzę smacznych świątecznych wędzonek.
Budowa wędzarni na działce- jak zbudować funkcjonalną wędzarnię z grillem
 
stat4u
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego