Robimy swojską kiełbasę z dodatkiem grzybów - borowik.
Jeśli posiadamy własną wędzarnię to możemy w zaledwie 3 dni zrobić przepyszną swojską kiełbasę,
w tym przypadku pokażę jak zrobić kiełbasę z dodatkiem grzybów.
Wymaga to odpowiedniego zaplanowania, ale możliwe jest wykonanie w 3 dni czyli od momentu zakupu mięsa do uwędzenia. Co będzie potrzebne?, jeśli zamierzamy zrobić kiełbasę z nutką zapachową grzybów - mała płaska główka suszonego borowika lub podgrzybka. Teraz przepis na 5kg kiełbasy.
Składniki:
- 1,5kg szynki
- 1,5kg łopatka
- 0,5kg karkówka wołowa
- 0,5kg schab
- 0,5kg tłustego boczku wieprzowego
- 0,5kg podgardla wieprzowego / zamiennie boczek/
- jedna mała goloneczka / wywar z niej zastąpi wodę podczas wyrabiania mięsa/ - potrzeba 0,5 litra
Peklowanie mięsa na sucho 5 kg mięsa - 85g peklosoli lub 3/4 szklanki soli + główka czosnku
Po zakupie mięsa, kroimy w kostki aby łatwo wchodziły do maszynki. Dla ułatwienia krojąc mięso w kostki układajcie do różnych misek
Dodajemy peklosól lub sól - dokładnie ale delikatnie mieszamy i odstawiamy na 12-14 godzin do lodówki.
Na drugi dzień mielimy mięso : szynka i łopatka mając w jednej misce mielimy : połowę mięsa / szynka, łopatka/ sitko największych oczkach a drugą połowę średnim
Boczek, podgardle i karkówkę wołowa sitkiem o najmniejszych oczkach.
Uwaga!
Schabu nie mielimy - wcześniej pokrojony w spore kostki, ja dodałem też ok. 20 dkg pokrojonej w podobne kostki słoniny
Mielimy do jednej miski / dodajemy pokrojony schab i kostki słoniny/ i mamy mięso teraz razem - ja podczas mielenia mięsa mielę również ząbki czosnku. Po zmieleniu mieszamy w miarę dokładnie nasze mięsko, dodając równocześnie nasz zestaw przypraw i tak wstępnie zmieszane i przyprawione mięso wstawiamy ponownie do lodówki na min. 12 godzin .
Przyprawy:
- 2 duże łyżki pokruszonego grzyba / borowik lub podgrzybek - patrz fotka - powiększ /
- 2 duże łyżki grubo zmielonego pieprzu
- 2 duże łyżki majeranku
- 5 rozdrobnionych ziarenek jałowca
Rady!
- z ilością suszonych grzybów nie należy przesadzać - wystarczy ilość jaką podaję, pokruszyć rękoma na malutkie kawałeczki - to nic, że będą różne,
- wszystkie przyprawy mieszamy i dodajemy dopiero podczas
- po zakupie małej golonki gotować aż do miękkości, powstały wywar zlewamy do słoika i do lodówki - zrobi się zimna gęsta galareta, którą użyjemy zamiast zimnej wody do ręcznego wyrabiania mięsa przed nadzianiem w jelita - wyrabiamy od 40-50 minut - to najtrudniejsze zadanie i " ciężkie"!
Poniżej galeria - fotki zawierają opisy - warto przeczytać jako uzupełnienie powyższego opisu