NOCNE WĘDZENIE! - Wędzarnia | Budowa wędzarni | Gril murowany l Działka :: Władysławowo

Szukaj
Przejdź do treści

Menu główne:

NOCNE WĘDZENIE!

Wolne chwile
Nocne wędzenie serków typu włoskiego i wędzenie swojskiej kiełbasy
W sobotę 17 września wraz z zięciem postanowiliśmy uwędzić kilka serków typu włoskiego. Sebastian jako zawodowy kucharz,
po zakupie serków swoim sposobem wrzucił je do zalewy i wieczorkiem postanowiliśmy je uwędzić - procedura wędzenia serków opisana tu. Na działkę pojechaliśmy późno. Rozpalenie pieca trochę trwało i zaczeliśmy wędzenie ok. 21-ej. Do serków dołączyliśmy 4 udka i czas leciał. Towarzyszyła nam SOŃKA. Serki wyszły znakomicie! Poniżej fotorelacja z wędzenia serków - pod nią kolejna sesja z wędzenie swojskiej kiełbasy.
Sobota 24 września 2016r.
Po wędzeniu tydzień wcześniej serków postanowiłem zrobić swojska kiełbasę i oczywiście ją uwędzić bo już stęskniłem się za jej smakiem. Zakupiłem 5 kg mięsa i do dzieła. Tym razem postanowiłem zastąpić w składnikach szynkę łopatką aby kiełbasa była bardziej tłusta - opis wykonania swojskiej kiełbasy tu. W piątek przystąpiłem do robienia kiełbasy, planując wędzenie w sobotę. Wędziłem drewnem bukowym ale tylko na początku. Po godzinie zacząłem dodawać drewna ze śliwy i zerwane gałązki z drzewa jabłoni i czereśni wraz z liśćmi. Wyszła wspaniale- kolor ciemno brązowy. W środku jak kiełbasa polska. Super smak. Warto jednak uwędzoną tak kiełbasę sparzyć ale nie we wrzątku, tylko gotować przez ok. 30minut w wodzie o temperaturze do 70 stopni. Woda ledwo tylko pyrczy. Ciągle powtarzam. Warto poświęcić dzień aby mieć wspaniałą pod względem smaku swojską kiełbasę. Te niby najlepsze sklepowe nie mają nawet prawa leżeć koło swojskiej kiełbasy! Poniżej fotorelacja.
 
stat4u
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego