KABANOSY-NOWE! - Wędzarnia | Budowa wędzarni | Gril murowany l Działka :: Władysławowo

Szukaj
Przejdź do treści

Menu główne:

KABANOSY-NOWE!

WĘDZONKI
Kabanosy wieprzowe i swojska kiełbasa - 12.11.2016r.
Po dwóch tygodniach od zrobienia swojskiej kiełbasy postanowiłem zrobić ją ponownie ponieważ poprzednia zniknęła w tydzień. Jednak tym razem postanowiłem zrobić też parę kabanosków " olbrzymów" dla wnusia, który je uwielbia.
Składniki jak w poprzednim przepisie swojska kiełbasa tylko wyeliminowałem karkówkę wołową. Użyłem też jelit baranich kaliber 24/26 i tu poległem. Nałożenie tych jelit to prawdziwa mordęga i wymaga cierpliwości syzyfa. Uparłem się i udało mi się 2 razy nałożyć na lejek - jednak ich nabicie farszem to znowu porażka. Co chwilę pękały i w końcu zrobiłem
aż 7 małych "olbrzymów" - następnym razem użyję jelit kolagenowych, bo na baranie szkoda czasu. Wydaje mi się, że kupiłem złe jakościowo jelita baranie. Poniżej mała fotorelacja już gotowych kabanosków i kiełbasy.
Zobaczcie również jak zmienia się kolor kabanosów i kiełbasy po osuszeniu. Ja wędzę 3 godziny w cipepłym dymie i godzinę osuszam w ciepłej komorze wędzarni bez dymu. Zobaczcie różnicę. Po uwędzeniu kiełbaski mają właściwy kolor ale jeśli chcecie mieć swojską suszoną, wystarczy potrzymać godzinę dłużej w wędzarni bez dymu w temperaturze ok. 50-60 stopni.
Można również po uwędzeniu i sparzeniu kiełbasek zabrać je do domu i po prostu zawiesić na kaloryferze. Po ok. 8 godzinach macie piękną suszoną swojską kiełbasę i kabanosy. Suchą ale soczystą i miękką w środku. O smaku nie wspomnę. Warto - sklepowe powtarzam - nie mają nawet prawa wisieć koło samodzielnie zrobionych kiełbas.

Składniki:  
  • 3,0 kg łapatka
  • 0,5 kg szynka
  • 0,5 kg podgardla wieprzowego
  • 0,5 kg tłustego boczku wieprzowego
  • 0,5 kg schabu                                           
_____________
  • 85 g peklosoli lub 3/4 szklanki soli
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka/duża/ grubo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki /małe/ majeranku
  • 1/2 l bardzo zimnej wody
_____________
  • jelita wieprzowe (kaliber 30-33)
  • jelita baranie kaliber  24/26 20-22 mm
Kabanosy i kiełbasa swojska własnej produkcji
 
stat4u
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego