Wędzenie łososia na zimno - Wędzarnia | Budowa wędzarni | Gril murowany l Działka :: Władysławowo

Szukaj
Przejdź do treści

Menu główne:

Wędzenie łososia na zimno

Ryby



Łosoś wędzony na zimno - sposób przygotowania i wędzenia

Uwarunkowanie podstawowe gwarantujące sukces! - łosoś musi być świeży! /nie hodowlany i najlepiej bałtycki/, tylko taki gwarantuje, że nasz wysiłek po wędzeniu nie pójdzie na marne. Łosoś będzie lekko ociekał tłuszczem, miał właściwy kolor, posiadał miękką strukturę gotową wręcz do rozsmarowywania. Wiem, że to co napisałem jest trudne do zrealizowania bo większość z Was skazana jest na zakup w marketach, /to już całkowita dyskwalifikacja/ jednak lepiej już kupić w dobrej wędzarni gotowy wędzony płat niż skazywać się na porażkę. Łosoś z marketu, choćby nie wiem jak wyglądał, to produkt wcześniej mrożony i "leżakujący" w mroźni ileś tak miesięcy - potem rozmrażany i pakowany. Taki łosoś, choćby tylko po tygodniu "leżakowania" będzie po uwędzeniu twardy jak dykta, a przecież nam chodzi o smaczną, tłustą i zdrową rybę. Ja mieszkam nad morzem i mam znajomych rybaków, więc od czasu do czasu mam świeżego "króla" bałtyku - srebrnego łososia. Zdarza się, że od razu dostaję ładne, gotowe filety.

 
stat4u
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego